Dagens experiment: farliga hårprodukter?


Bakgrund: Det är förvisso ingen nyhet att hårprodukter innehåller många och onödigt starka medel. Men efter ha läst den här innehållsförteckningen på en hårinpackning jag fick av min syster så skattar jag mig lycklig att jag har hår kvar.

Det som först fick mig att reagera var hur lång listan var. Det andra var Isopropylalkohol (även känt som IPA) som säljs i 5-liters dunkar som lösningsmedel.

Jag därför låtit blogg-punkten "Dagens experiment" få återuppstå för att undersöka huruvida det ens är möjligt att för konsumenten ta reda på vad som kletas in i håret.

Hypotes: Min teori är att det är ytterst få av dessa mystiska ämnen som går att få en förklaring till. Då jag inte är kemist eller är insatt i latin (de flesta orden är ju försvåringar av enkla saker) så förväntar jag mig inte något särskilt resultat.

Händelseförlopp: Genom att använda det kunskapstunga NE.se samt den mer osäkra metoden "googling" sökte jag innhållsprodukt efter produkt för att se vad det egentligen var som hårföretaget tycker är nyttigt för mitt hår. Resultatet presenterades sedan i listform.

Resultat:
Aqua - vatten
Cetearyl alcohol - Cetylstearylalkohol, en sorts vax, kan ge allergiska reaktioner
Butyrospermum parkii - shea nöt
Behenoyl pg-trimonium chloride - för att göra håret antistatiskt
Dimethicone - Polydimethylsiloxane (PDMS), silikonolja, gör håret glansigt, används också för kontaktlinser, har E-numret E900
Glycol distearate - ester av stearinsyra, förtjockningsmedel (?)
Behentrimonium chloride - antistatiskt, desinficerar, giftigt, liten risk för självantändande
Polyquaternium-37 - neutraliserar effekten av shampoo så håret lägger sig
Quaternium-87 - ger volym och glans, antistatiskt, ju högre siffra desto mer svårlöslig och därför svår att få bort ur håret
Propylene glycol dicaprylate/dicaprate - kan ändra hudstrukturen och släppa in andra kemikalier djupare i huden
Phenoxyethanol - konserveringsmedel, används också i vaccin, kan påverka nervsystemet
Hydroxyethylcellulose - hydroxietylcellulosa, stabiliseringsmedel, används även inom textil- och färgindustrin och vid cementtilverkning och oljeutvinning
Methylparaben - konserveringsmedel
Hexylene glycol - hexylenglykol, används vid framställning av nylon och polyester
Propylene glycol - propylenglykol, antifrysmedel, smörjmedel, lösningsmedel för aromer, används som fuktighetsbevarande i kosmetika och snus (!)
Parfum - parfym -
Isopropyl alcohol -isopropylalkohol, används för att framställa aceton och som lösningsmedel
Laurdimonium hydroxypropyl hydrolyzed wheat protein - antistatiskt
Pantolactone - conditioner
PPG-1 trideceth-6 - finns i akne-produkter
Hydrolyzed wheat protein - protein
Argania spinosa - Arganträd
Linalool - finns i en olja från citronmelissen, används som doft
Lactic acid - mjölksyra, bildas vid jäsning av mjök, används vid garvning av kläder
Limonene - limonen, finns i citron- och apelsinolja, doftämne, används som lösningsmedel och plastframkallning
Hexyl cinnamal - kanelaldehyd, doftämne
Benzyl salicylate - Bensylsalicylat, doft ämne, finns i nejlika, allergiframkallande
Citronellol -utvinns ur citronellolja, doftämne
CI 15985 - Sunset yellow, färgpigment
CI 47005 - E104, gult färgpigment, används till färga mat

Kommentarer: NE kunde inte ge mycket hjälp, däremot är det många världen runt som engagerar sig i frågan om vad det finns i våra hårprodukter. Så här många saker behöver vi verkligen inte kleta in i håret! Jag tror jag ska bara satsa på ekologiska och miljövänliga alternativ i fortsättningen! Den här rapakajan ger knappast konsumentinsikt eller säkerhet!

Kommentarer

cat sa…
Jag började också köra med ekologiska hårprodukter, men tyvärr, tyvärr, tyvärr så blir mitt hår inte rent av det. Dagen efter schamponering så ser det ut som om jag inte tvättat håret på 14 dagar. SUCK!!!
Matilda sa…
Cat >> Urtekrams schampoo ska vara bra, åtminstone de jag testat. Men balsam är svårt...
sMARTAss sa…
Wow, vilket detektivarbete!

Inpackningar med ägg eller honung eller sånt känns plötsligt väldigt lockande...
Matilda sa…
Marta >> Du vill inte veta hur lång tid det tog... ;) Honung i håret? Hm... det luktar åtminstone naturligt då :D
cat sa…
Var köper man Urtekrams?
Vi gillar din blogg och har tipsat om den idag :)
★ Lisen sa…
Herregud va mycket skit de egentligen är i produkter? så mycket onödigt! Jag har också hört att i de flesta produkterna SKA de vara saker i som förstör håret och gör så de blir snabbare fett eftersom då måste man använda produkterna oftare = alltså köpa fler produkter.. Sjukt och med detta inlägg går jag alltså ekologiskt! I rest my case!

Tack för fin blogg!

Kanske du kan skriva om vad som egentligen finns i t.e.x kattmat? Vad är de man matar sitt älskade djur med?
Anonym sa…
Hårinpackning är väl meningen att den skall vara bra för håret liksom? De där ingridienterna känns inte som att de är bra att ha i håret alls :S... Överlag börjar det klia lite i hårbotten när man tänker på alla kemikalier som finns i shampo etc. och då använder jag ändå parfymfritt från apoteket för att det inte skall klia =P... /Sarisen
Matilda sa…
Cat >> Oftast i eko-affärer. Det är ett danskt förtag har jag för mig men det går säkert att beställa över nätet.

Bloggtipsarna >> Tack! Jag blev riktigt glad! :)

Lisen >> Ja man blir verkligen skrämd! Nu är den här produkten något extrem, normalt sätt så är innehållsförteckningen endast hälften så lång när det gäller schampoo och balsam.
Det var en intressant idé det där med djurmat. Det är möjligt att jag tar tag i det senare i sommar, just nu hinns det tyvärr inte med. Tills dess kan jag rekommendera dig "Den hemlige kocken" när det gäller mat för människor.

Sarisen >> Parfymfritt eller naturligt framställda dofter kör jag på normalt sätt. Risken för hösnuva är annars överhängande...
cat sa…
Har köpt Urtekrams nu och hoppas det funkar i mitt hår:)
Matilda sa…
Cat >> Det gick snabbt! :D Ja vi får hålla tummarna :)
Matilda sa…
Walking the camera >> Så kan man sammanfatta det ja...
Unknown sa…
Hej.
Jag är frisör och fick mycket alergi under dem sista två åren, då testat mig, och fick vet allt som hade i kroppen. Idag använder jag både i salongen samt privat Ekologiska produkter och hela familjen må så bra så.Även mina makeup är ekologiska, mina kunder är väldigt nöjda med alla produkter de köper från mig.
Anonym sa…
Vet att det här är ett gammalt inlägg men lämnar en kommentar iaf. Det finns en standard för ingrediensförteckningar på hårvårdsprodukter, smink mm. Den kallas INCI och du kan leta i den på den här adressen: http://www.specialchem4cosmetics.com/services/inci/index.aspx
thatiger sa…
Ett tips till er som säger att ni inte får håret rent av ekologiska produkter eller överhuvudaget av andra. Eller som helst enkelt vill sluta slita på håret med schampo, så fungerar det alldeles utmärkt att tvätta med bara balsam utan att det blir fett eller slitet.
Ta en titt in på min blogg under balsammetoden, där berättar jag om mitt projekt, har inte tvättat håret med schampo på en månad nu och det fungerar toppen.
Så in och kika under min katebori balsammetoden! Fick tipset av en fantastiskt bra hemsida.