Varde mjöl?

Ibland kan jag nästan önska att jag hade varit uppvuxen i ett religiöst hem och inte i ett ateistiskt hem. Vilken tro spelar mindre roll bara den uppfyller två kriterier:
  1. Den innehåller en skapelseberättelse - alltså förklarar hur saker ting uppkommit och därmed förklarar meningen varför världen är skapad som den är.
  2. Ger någotslags hopp om liv efter döden, rekarnation, himmeln, helvetet... Något som gör att jag slipper få panik över att en dag kommer jag inte höra min tankar mer, för varken jag eller mina tankar existerar.

Särskilt punkt nummer ett hade underlättat min vardag. För då hade jag sluppit fundera kring hur vissa saker i människans historia uppkommit. Till exempel hade jag sluppit att fundera över hur det kommer sig att vi bakar bröd.

Case study: hur det kommer sig att vi bakar bröd

Råkade det vara så att någon av våra förfäder gick förbi några lustiga växter som råkade vara säd. Drog med handen längs strået och fångade upp kornen med fingrarna. Råkade det sen vara så att några hundra år senare råkade det ligga några av dessa korn på en sten, en annan förfäder gick förbi och i raseri flera gånger drämde en mindre sten mot den andra stenen. Och vips så hade man fått mjöl. I så fall kanske det var så att någon råkade spilla lite vatten på mjölet, eller så började det regna. Mjölet geggade ihop sig lite. Ett förfädersbarn kanske lekte med geggan som om det vore lera och vips så hade det blivit en deg. Kanske var det inte denna dag som någon hungrig typ fick för sig att testa vad som hände om man slängde denna deg på en het sten vid elden eller trädde den på en pinne och grillade den.

Det hade varit så mycket enklare att säga att någon gudomlig varelse skänkte brödet till människan för att hon skulle mätta sin mage och ploga upp all skogsbeklädd mark. Det hade åtminstone förenklat min vardag något.

Kommentarer

cat sa…
Och jag som just var tacksam för att jag är född in i en ateistisk familj, just för att slippa tro att jorden skapades för 6000 år sedan och att vi var samtida med dinosaurierna :)

Satt precis och lokaliserade Richard Dawkins senaste bok, Så gick det till, som handlar om evolutionen.
Matilda sa…
Cat >> Antar att dinosaurierna inte fick komma med på Noaks ark ;)

Tack för boktipset!