Konventionell eller naturlig mat?
Apropå att marknadsföra ekologisk mat så hittade jag den här jättepostern på Euston tunnelbanestation:
Att jämföra skönhetsindustrin med botoxinjektioner och smink vs au naturale med ekologisk mat är inte helt långsökt. "Inga tillsatser, tack" är budskapet. Ekologisk mat är naturlig och därmed skiljer den sig från övrig mat.
"I'm telling you, babes, I've gotta have my treatments." "Not my style hun, I'm organic." "They may look the same, but one way to reduce your exposure to pesticides is to eat more organic food." "Organic. Naturally different." |
Detta får mig att tänka på hur ekologisk mat ställs mot så kallad "konventionell" mat. Ordet "konventionell" syftar på det sedvanliga, det vedertagna och traditionsenliga. Ett normaltillstånd kanske man kan säga.
Men, vänta här nu. En gång i tiden besprutade man inte sina grödor med gifter. Man tillsatte inte kemiska blandningar för att öka hållbarheten. En gång i tiden var all mat ekologisk, och därmed konventionell. Numera är ekologisk mat ett alternativt val, ett val som konsumenten aktivt måste ta. Konventionell mat i dagens bemärkelse är trots allt ganska ny mat, men den betraktas som standardmat. I framtiden GMO-mat kanske blir den nya konventionella maten.
Kommentarer
rätt läskigt. men intressant att veta..
Pernilla >> Förhoppningsvis!
Walkingthecamera >> Intressant! Tack för att du delade med dig! Jag har hört att potatis är den gröda som besprutas mest i Sverige (?), jag vet inte om detta är vetenskapligt belagt, men i så fall är det ju hiskeligt massa bekämpningsmedel på potatis från kontinenten. Och alla dessa gifter går rakt in i jorden och in i oss...