Ekoenkelt från blogg till bok

Jag tror de flesta som håller ett öga på svenska hållbarhetsbloggar har stött på Pernillas Ekoenkelt. Hon har bloggat i flera år om hur det går att leva lite mer miljömedvetet i vardagen. Förutom inspirerande och utbildad miljövetare (och lite till) är hon imponerande driftig. Hon varit med och startat Continuation Magazine (också med hållbarhetstema), har en egen online-klädbutik (givetvis med eko-fokus) och nu i våras kom hennes bok Ekoenkelt: Vägen till en hållbar livsstil

Boken är en slags inspirations- och pepptext för den som vill börja ställa om. I veckan kom jag äntligen loss och läste den. Hela på en och samma dag, vilket är indikation på gott betyg. Kapitlena är uppdelade efter olika teman, såsom mat, kläder, hemmet och jobbet. Pernilla skriver - liksom på sin blogg - väldigt lättläst och utan att bli alltför teknisk eller detaljerad. Hon ger tips och tricks, berättar var du kan och kanske bör börja först, samtidigt som hon påminner om att du ska ha kul samtidigt. När hon redogör för några ämnen som bör undvikas i hygienprodukter blir jag lite snurrig eftersom jag har svårt att memorera dessa krångliga ingredienser. Men, så behöver läsaren inte läsa från pärm till pärm eller fokusera på allt samtidigt. Det här är en bok att gå tillbaka till och bläddra i för uppslag.

Som forskarstuderande vill jag emellanåt ha källorna i texten. Det finns en referenslista i slutet, en del  av källorna är kanske egentligen sammanställningar av andras forskningsresultat. Å andra sidan är det här ingen doktorsavhandling utan en inspirationsbok och jag får lägga bort min yrkesskada (kanske är det snarare avundssjuka för att jag själv inte får skriva på detta vis). Layouten är i övrigt stilren och snygg. Som presentbok tänker jag mig att den passar någon som precis börjat nosa på eko-mat och skruvat på de miljömärkta hygienaartiklarna. 

Kommentarer

cat sa…
Jag försöker verkligen leva så eko som möjligt, men på ett ställe går jag då rakt bet och det är personliga hygienprodukter. Jag har testat alla tänkbara schampon med ekologisk märkning, men det slutar alltid på samma sätt, mitt hår blir som hästtagel och ser ut som att jag aldrig någonsin har rengjort det. Inte blir det bättre allt eftersom jag envisas med att använda produkten i fråga, utan tvärtom. Efter några veckor har mitt hår gått från hästtagel till svinto. Sorry miljön, jag kompenserar så gott jag kan, genom att inte schamponera håret så många gånger i veckan.
Ekologiskt deo är ett helt annat kapitel.....Biter då rakt inte på min svettproduktion.
Vad roligt att du har läst! :)

Hehe, och jag håller ju såklart själv med angående källor. Jag hade allt enligt parentessystemet från början, och sen med fotnötter, eftersom jag själv även är en obotlig akademiker på mina sätt, men det vart bara superrörigt just med tanke på att det liksom inte är en avhandling.

Och angående just alla ämnen man bör undvika i hudvård: strunta i att memorera och hitta några bra märken du gillar istället som är OK innehållsmässigt. Då slipper man stå i butiker och se skeptisk ut samtidigt som man läser INCI-förteckningen! =)
Matilda sa…
Cat >> Förstår dig, det är inte lätt. Har testat hur många eko-balsam som helst! Har hört att det kan ta ett tag för håret att vänja sig vid eko-produkterna. Färre shamponeringar är ju också bättre! :)
Har du testat c/o Gerds deo? Jag tycker den funkar riktigt bra. Men det är ju också väldigt individuellt.

Pernilla >> Klart jag skulle läsa! :)
Förstår dig att du inte hade med referenserna löpande, det blir verkligen svårläst för någon som inte är van att läsa med massa parenteser och siffror. För några år sedan avskydde jag parentes-systemet, nu verkar jag va beroende av dem...
Haha, bra tips! Jo, det lättaste är ju helt klart att gå till en eko-butik som har ett bra hygienartikels-utbud. Men även här kan man träffa på långa innehållsförteckningar med konstiga ord.