Tidig julskyltning 1934 och 2017

Julskyltning anno 1934.
För några år sedan kändes det som att det skyltades för julen något tidigare varje år. Nu är det mer som att det är i oktober som det officiella startskottet  går för denna årshögtid. Och eftersom det är oktober nu så samsas både jul- och halloween i butikerna. Visserligen ska jag erkänna att jag redan köpt en te-julkalender, men i övrigt tycker jag nog att det kan börja första advent. Inte för att jag är så jätteförtjust i högtiden, mer för att den inte ska vara uttjatad när den väl kommer.

För ett tag sedan hittade jag en försvarstext för marknadsföring av julen. I Kooperativa Förbundets (KF) personalblad Vår tidning (nummer 11, 1934) finns nämligen en förespråkare för tidig julskyltning. Ivar Nilsson lyfter fram fördelarna med att exponera julvaror i god tid.

"Min uppfattning är den, att tidiga julskyltningar äro att föredraga. Dessa bidraga till, att allmänheten gör sina julinköp i god tid. Allmänheten har också bättre tid att intressera sig för skyltning i november eller i början av december. Vi böra i god tid 'tala om' vad butiken har att bjuda på för julen."

Vad herr Nilsson skulle säga om julskyltning i oktober kan vi bara gissa. Möjligen skulle han vara försiktigt positiv med tanke på hans goda erfarenheter av produktframhävningen av nysilver. En spännande observation är att författaren - som riktar sig mot anställda inom Kooperationen - talar om "kunderna" och om "allmänheten". I det material jag tidigare sett från denna tid (och egentligen fram till 70-talet), när det handlar om konsumtion och mat, är det oftast husmodern som hamnar i centrum.
Begagnat julpynt söker nya ägare anno 2017.

Kommentarer